Elektronische facturatie via PEPPOL wordt verplicht vanaf 1 januari 2026

België heeft de knoop doorgehakt: vanaf 1 januari 2026 is elektronische facturatie (e-invoicing) verplicht voor alle B2B-transacties. Deze aankondiging mag dan wel ver vooruit plannen, toch is er geen tijd te verliezen. Het implementeren van een nieuw facturatiesysteem is geen geringe taak en vereist een weldoordachte aanpak. In dit artikel verkennen we de redenen achter deze wettelijke verandering, de voordelen ervan, en hoe u uw bedrijf het beste voorbereidt op deze onvermijdelijke verschuiving.


De drijfveren van de Belgische overheid

Bestrijding van fraude en optimalisatie van BTW-inning

De overheidsmaatregel is voornamelijk gericht op het verkleinen van de btw-kloof, het verschil tussen de verwachte btw-inkomsten en de daadwerkelijke inkomsten. Het elektronische formaat maakt het voor de fiscus gemakkelijker om facturen te controleren, wat bijdraagt aan een efficiëntere fraudebestrijding.

Administratieve vereenvoudiging

Naast het financiële aspect mikt de overheid ook op een administratieve vereenvoudiging. Zowel voor de overheidsinstellingen als voor de ondernemingen zelf kan dit een aanzienlijke tijdsbesparing opleveren.


Wat betekent dit voor je bedrijf?

Voordelen

  • Automatisering: Handmatige invoer en opslag behoren tot het verleden.
  • Kostenbesparing: Geen papier, inkt of postzegels meer nodig.
  • Snellere betaling: Elektronische facturen worden sneller verzonden en ontvangen, wat de betaling versnelt.

Uitdagingen

  • Implementatiekosten: Er zijn aanvankelijke kosten verbonden aan het overschakelen naar een nieuw systeem.
  • Trainingsnood: Medewerkers zullen getraind moeten worden om het nieuwe systeem effectief te gebruiken.


De rol van Odoo in elektronische facturatie

Een aantal systemen kunnen helpen bij de overgang naar elektronische facturatie. Hiervan is Odoo één van de meest veelzijdige en aanpasbare platformen. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface en een breed scala aan modules die kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van uw bedrijf. De one app free formule staat je zelfs toe om de boekhoudmodule, en bij uitbreiding de elektronische facturatie, gratis in dienst te nemen.

Conclusie: onderneem nu actie

De overstap naar elektronische facturatie is onvermijdelijk, maar hoeft geen kopzorgen op te leveren. Met een goed plan en de juiste tools, zoals Odoo, kunt u deze transitie soepel laten verlopen.

Deel deze post
Vind de optimale mix van menselijke en artificiële intelligentie