Software-eigenaars hebben de toekomst in handen. Hoor jij daarbij?

Dagelijks ontwerpt Abstractive software op maat voor talrijke bedrijven en dat is geen toeval of nattevingerwerk. Die keuze is weldoordacht en gebaseerd op het feit dat de economische macht verschuift van arbeid naar software, zoals computercodes, patenten, netwerken en kennis. Dit is ook duidelijk terug te vinden in de analyse van Britse topeconoom Jonathan Portes. Onze wereld wordt steeds afhankelijker van technologie en onze productiviteit stijgt. Toch is het aantal werkuren niet minder dan enkele decennia geleden.

Verleden versus heden

Terwijl de hoge inkomensklasse jaren geleden gebouwen en machines beheerden, realiseert deze groep vandaag de dag omzet door middel van waardecreatie uit software. Wanneer technologie als eigendom steeds bepalender wordt voor het genereren van een inkomen, zal de inkomensongelijkheid hoogstwaarschijnlijk toenemen. Ieder mens heeft namelijk evenveel uren op een dag om arbeid te verrichten (de uitzonderlijke gevallen buiten beschouwing gelaten), maar niet iedereen krijgt de kans om eigenaar te zijn van technologie.

De kracht van automatische intelligentie

Als je bedrijf momenteel productief draait en veel omzet genereert, is dat nog geen garantie op een succesvolle toekomst. Je concurrent kan namelijk met dezelfde hoeveelheid machines en personeel een grotere omzet genereren door zijn processen te automatiseren en zijn werknemers in te zetten voor andere taken. Als je je concurrent voor wil zijn, dien je vooral te kijken naar de manier waarop je je technologie toepast. Ieder bedrijf heeft toegang tot commerciële en Open Source software, maar de efficiëntie in gebruik en de match met de activiteiten van je bedrijf maken het verschil. Door software op maat te laten schrijven of bestaande software aan te passen aan je eigen noden en behoeften, verhoog je je productiviteit aanzienlijk.

Er zijn tevens steeds meer bedrijven die hun tools (laten) ontwerpen voor eigen gebruik en ze vervolgens uitbaten als een SaaS-product. Een voorbeeld hiervan is Amazon, die haar digitale diensten aanbiedt onder de naam ‘Amazon Web Services’. Een interne technologie waaruit het bedrijf reeds veel omzet heeft gegenereerd en een flinke beursgroei heeft gerealiseerd.

Indien je je meer wil verdiepen in deze materie, raden we je het oorspronkelijke artikel van Jonathan Portes en het herwerkte artikel in De Tijd aan. Wil je je toekomst als bedrijf veiligstellen, dan mag je ons altijd contacteren voor meer informatie omtrent jouw softwaremogelijkheden en technologische toekomst.